Υλικά 

1 κρεμύδι ξερό

2-3 σκελίδες σκόρδο 

600 ml νερό ή κρασί

250γρ ρύζι αρμπόριο ή λαίς (καρολίνα)

1 πακέτο αποξηραμένα μανιτάρια σιτακε

Ελαιόλαδο

Άνηθος

Αλάτι, πιπέρι

Προαιρετικά βούτυρο, γραβιέρα 


Διαδικασία 

1.Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό ή κρασί για 10-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν κάπως. 

Τα στύβουμε ελαφρώς και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Σουρώνουμε το νερό που είναι ο ζωμός των μανιταριών και το φυλάμε κατά μέρος. 

2. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα ενυδατωμένα μανιτάρια με το ελαιόλαδο για τουλάχιστον 10 λεπτά. Αφαιρούμε τα μανιτάρια.

3. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Προσθέτουμε κρασί σε δόσεις και ανακατεύουμε απαλά συνεχώς, περιμένοντας να εξατμιστεί όλο το κρασί. Τηρώντας μέτρια τη θερμοκρασία ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό, ώστε να καλύψει το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς.

4. Μόλις απορροφηθεί σχεδόν όλος ο ζωμός, ρίχνουμε τα σοταρισμένα μανιτάρια και τον υπόλοιπο ζωμό μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο. Προαιρετικά προσθέτουμε 2 κ.σ. βούτυρο και γραβιέρα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το ριζότο μας


Ο 'Κύκλος των Μανιταριών' είναι ένα εγχείρημα καλλιέργειας μανιταριών σε μικρή κλίμακα. Καλλιεργούμε με οικολογικό τρόπο και ξεκινώντας από τον σπόρο, φτιάχνουμε τα υποστρώματα που παράγουν νόστιμα μανιτάρια από διάφορες ποικιλίες πλευρώτους, σιτάκε, αγκαθίτες, ερίκιο κ.α. Τα μανιτάρια μας μεγαλώνουν αρχικά σε δημητριακά και έπειτα σε ξύλο οξυάς, χωρίς χρήση χημικών ουσιών. Τέλος τα υποστρώματα μας επιστρέφονται στη γη και ξαναγίνονται πλούσιο χώμα. Διαρκώς ερευνούμε και μοιραζόμαστε ελεύθερα τις γνώσεις καλλιέργειας με επισκέψεις και ελεύθερα σεμινάρια.