Ποίοι είναι οι καλλιεργητές; 

Ο Νικος Τσομπάνογλου καλλιεργεί εδώ και 15 χρόνια με τις μεθόδους της φυσικής και οργανικής καλλιέργειας. Έχοντας δοκιμάσει καλλιέργειες στην περιοχή της Εδεσσας, στο κτήμα του Παναγιώτη Μανίκη, τώρα βρίσκεται στο όρος Πατέρα, κοντά στα Μέγαρα, στο μέρος που μεγάλωσε, και αισθάνεται ότι ανήκει.

Πήγαμε στο κτήμα μια φωτεινή μέρα του Γενάρη. Απολαύσαμε τον κρύο καθαρό αέρα, το φως και γευτήκαμε τα φύλλα από το κέιλ & άνηθο στο φυσικό τους περιβάλλον. Είδαμε δέντρα, ελιές, αμυγδαλιές, και ανάμεσά τους μπρόκολα, καρότα, σιτηρά, και πολλά άλλα φυτά. 

Ακούσαμε πολλές λεπτομέρειες για τη συγκαλλιέργεια λαχανικών, ξεχασμένων χόρτων, όπως η τσουκνίδα, και το γαιδουραγκαθο. Ο Νίκος καθημερινά παρατηρεί και προσεγγίζει τη φύση σαν μια ολότητα, περίπλοκη και απρόβλεπτη. Από την έρευνά του καταλήγει στο ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να αναπαράγει όλο το φυσικό κόσμο, παρά μόνο να τον αφήσει να υπάρξει επιλέγοντας να ενισχύει την ποικιλία της ζωής. Το κτήμα είναι ανοιχτό σε επισκέψεις και την άνοιξη θα γίνουν σεμινάρια. 

____________________________________________

Who are the growers?


Organic & natural farm in Axiokersa, mountain Patera at Megara

Nikos Tsompanoglou grows for 15 years now. Having experimented in natural farming with Panayotis Manikis in Edesa region, 
he has now returned and grows in the place that he grew up and feels that he belongs to. We visited his farm a bright day of January where we enjoyed respiring clean air and chewing leaves from the plants directly on the spot. We saw olive and almond trees, carrots, broccoli, cabbage and strong plants like nettle, milk thistle, while dogs and a white sheep stroll freely. Nikos stands philosophically for small self-sufficient farming. In the springtime he will offer growing seminars in the field.
Stay tuned!