Εδώ και λίγο παραπάνω από έναν χρόνο, η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, μετά από την ανάπλαση από τον Δήμο Αθηναίων, απέκτησε τη δική της Βιολογική Λαϊκή Αγορά. Δεν είναι όμως ένα απλό σημείο αγοραπωλησίας βιολογικών προϊόντων. Το "Μποστάνι" έχει στόχο να γίνει μία κοινότητα ανταλλαγής εμπειριών και πληροφοριών μεταξύ αγροτών και καταναλωτών γύρω από τη διατροφή και τα τρόφιμα.

Για την ιδέα γύρω από την ίδρυσή του, απευθύνοντας ταυτόχρονα κι ένα κάλεσμα προς όλους τους ενδιαφερόμενους βιοκαλλιεργητές, μίλησε στο Agro24 η Αθηνά-Μαρία Τζιώκα, μέλος της οργανωτικής ομάδας για το «Μποστάνι»:

Από πότε και από ποιους λειτουργεί το «Μποστάνι»;

Ξεκινήσαμε ως οργανωτική ομάδα, μετά από τη σύμπραξη του «Ευρωπαϊκού Χωριού» και του Impact Hub Athens. Ο σχεδιασμός άρχισε τον Ιούλιο του 2018 και στις 13 Μαρτίου του 2019 λειτούργησε η πρώτη ζωντανή λαϊκή αγορά στην Κυψέλη. Στην ομάδα σήμερα συμμετέχουν και οι καλλιεργητές και ο κόσμος. Το "Μποστάνι" ως κοινότητα είναι ακόμα σε μια διαδικασία διαμόρφωσης.


Εκτός από τη ζωντανή λαϊκή αγορά, τι άλλο περιλαμβάνει;

Η ζωντανή "λαϊκή" αγορά καλλιεργητών συμπληρώνεται από το ηλεκτρονικό κατάστημα (www.mpostani.gr) που παρουσιάζει τους καλλιεργητές που έρχονται με πάγκο στη Δημοτική αγορά, και μερικούς ακόμα που είναι δύσκολο να συμμετέχουν κάθε βδομάδα οι ίδιοι, αλλά μπορεί ο κόσμος να παραλάβει τα προϊόντα τους κατόπιν παραγγελίας. Επίσης, διαθέτουμε δύο σημεία παραλαβής στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης και στο Συνεργατικό Καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνα. Κυρίως, όμως, θέλουμε να γίνει ένα δίκτυο διανομής τροφής και σύνδεσης μεταξύ των ανθρώπων, για να μάθουν περισσότερα για τη διατροφή και το πώς να διαφυλάσσουν την υγεία τους, με έναν πιο ολιστικό τρόπο αντίληψης.

Σκοπός του e-shop, σε συνδυασμό με τα δύο σημεία παραλαβής, είναι να διευκολύνονται οι παραγγελίες, αλλά υπάρχει και τηλέφωνο (6946016250). Οι παραλαβές γίνονται κάθε Τετάρτη 17.00-20.00 στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42) και κάθε Σάββατο 12.00-14.00 στο Συνεργατικό Καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνα (Μοναστηρίου 140).

Μπορεί, όμως να έρθει κάποιος κατευθείαν στην αγορά στην Κυψέλη και να αγοράσει από τους πάγκους των παραγωγών, αν και οι παραγγελίες βοηθάνε και στον καλύτερο προγραμματισμό των καλλιεργητών.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα για τη διαμόρφωση της κοινότητας μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών;

Σε επόμενο στάδιο θα θέλαμε να αναπτυχθεί μέσω του Μποστανιού η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (ΚΥΓΕΩ). Είναι η συνεργασία μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών, ώστε να σχεδιάσουν από κοινού τι θα καλλιεργηθεί, πόσο θα κοστολογηθεί και πώς θα γίνει η διάθεση των προϊόντων.

Τι πρέπει να διαθέτει ένας παραγωγός για να συμμετέχει;

Κατ' αρχάς να πούμε ότι ενδιαφερόμαστε και για άλλους παραγωγούς, ώστε να μεγαλώσει η αγορά και η ποικιλία των προϊόντων που προσφέρουμε. Τα κριτήρια για τη συμμετοχή ενός παραγωγού στο "Μποστάνι" είναι να ακολουθεί τις μεθόδους της βιολογικής ή της φυσικής καλλιέργειας, η δίκαιη τιμή, η τοπικότητα, η εποχικότητα και η διάθεση για ανταλλαγή πληροφοριών. Όσον αφορά την τοπικότητα, εάν πρόκειται για κάποιο ιδιαίτερο προϊόν, μπορούμε να δεχτούμε και παραγωγούς σε μεγάλη απόσταση από την Αττική, αλλά γενικά προτιμάμε όσους βρίσκονται σε ακτίνα έως 200 χιλιομέτρων.

Πόσοι συμμετέχουν σήμερα;

Στο "Μποστάνι" συμμετέχουν περίπου δέκα καλλιεργητές, είναι σχετικά νέοι τόσο από πλευράς ηλικίας, γύρω στα 40 όσο και από άποψη μεθόδων και πειραματισμών. Επιδιώκουν συνεχώς να βρίσκουν τρόπους καλλιέργειας πολύ φιλικούς για τη γη και αποδοτικούς ταυτόχρονα.

Φυσικά, θέλουμε κι άλλους καλλιεργητές, κυρίως σε νωπά φρούτα-λαχανικά, αλλά θέλουμε και περισσότερους καταναλωτές που θα γνωρίσουν τους καλλιεργητές και τα προϊόντα τους.

Τι σας ζητάνε οι κάτοικοι της Κυψέλης;

Παλιότερα λειτούργησε με επιτυχία βιολογική αγορά στην Κυψέλη, οπότε οι κάτοικοι, βλέποντας τη νέα αγορά "Μποστάνι", αντιδρούν θετικά και ζητούν και μεγαλύτερη ανάπτυξή της.

Ανακεφαλαιώνοντας, ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Στο επόμενο διάστημα επιδιώκουμε:

  • Ανάπτυξη της ΚΥΓΕΩ
  • Ανάπτυξη του δικτύου, με σημεία παραλαβής σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας
  • Να μεγαλώσει κι άλλο η αγορά στην Κυψέλη
  • Να εμπνεύσουμε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη γη με βάση τα παραπάνω κριτήρια
  • Να γνωρίσει ο ένας τον άλλον, ώστε να υπάρξει εμπιστοσύνη
  • Να υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης των καταναλωτών στα αγροκτήματα των παραγωγών. Έχουν γίνει κάποιες επισκέψεις, αλλά σταμάτησαν λόγω κορωνοϊού. Θα το οργανώσουμε μαζί με τους καταναλωτές για να το συνεχίσουμε.
  • Να υπάρχει η δυνατότητα εθελοντισμού για συμμετοχή στις αγροτικές εργασίες, έτσι ώστε ο καταναλωτής μαθαίνοντας, να σχεδιάσει και να βοηθηθεί να κάνει μία τέτοια επιχείρηση.

Εν κατακλείδι, δεν θέλουμε να έχουμε πωλητές και πελάτες. Στοχεύουμε στη δημιουργία μιας κοινότητας στην οποία όλοι μαζί θα συμμετέχουμε στο πώς παράγεται η τροφή μας.